Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej
 
Je a svátek má Zikmund.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 2, článků celkem: 16656, komentáře < 7 dní: 336, komentářů celkem: 430019, adminů: 60, uživatelů: 5252  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek


Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT


GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení


Pravidla


Kdo je online
Právě je 569 návštěvník(ů)
a 2 uživatel(ů) online:

rosmano
Willy

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika


Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
116724734
přístupů od 17. 10. 2001

granosalis.cz :: Zobrazit téma - a co Genesis?
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

a co Genesis?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra granosalis.cz -> Jsou rozdíly mezi protestanty a katolíky nepřekonatelné?
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
luteran



Založen: May 19, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: čt září 25, 2003 2:28 pm    Předmět: Citovat

Co myslíš tím \"někdo žije podle svého svědomí dobře\"? Znamená to, že nikdy neporušil žádné přikázání? Že není hříšník? Že se mu nikdy nestalo, že neuposlechl své rodiče? Že nikdy nezatoužil po něčem, co patřilo jinému?

Pravda je taková, že nikdo nemá dokonale čisté svědomí - pokud si to někdo myslí, pak má velmi krátkou paměť nebo (a to spíš) své svědomí pravidelně zasypává haldami různých výmluv a omluv...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Johny



Založen: Jul 12, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: pá září 26, 2003 10:15 am    Předmět: Citovat

Nechci tvrdit, že kdokoli z lidí nikdy nezhřešil. To je jasné. Ale když mluvíme o člověku, který ještě nedostal dar víry a žije podle svého poznání a ohlíží se alespoň většinou na své svědomí, může žít dobře. A protože nezná Boha a Jeho Zákon z Písma, nemá zkušenost s Boží Láskou, bude souzen podle toho, jaká měřítka dobra a zla se na něho vztahují. Tedy obecný zákon, konvence, a také svědomí. Vidím jako nutnost rozlišovat. Sám Ježíš říká, že ti, kdo poznali Zákon, budou souzeni přísněji, protože nemají výmluvu nebo omluvu, že to či ono nemohli vědět. Bůh je spravedlivý a proto jistě soudí podle nitra, podle okolností a úmyslu i vědomí o násldcích.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger
Gepa



Založen: May 20, 2004
Příspěvky: 0

PříspěvekZaslal: po květen 24, 2004 9:03 pm    Předmět: Citovat

Vím, že toto téma již nějakou dobu leží ladem, ale mě by zajímala jedna věc. Pokud je stvoření popisované v Bibli historický popis, kde vzal Kain svou ženu (Gn 4,17)? Z logiky věci to může být pouze jeho sestra, protože v dané chvíli byli na zemi pouze Adam, Eva a Kain. Ale i tak vyvstávají další otazníky.

S pozdravem Gepa
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger
wollek



Založen: Mar 07, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: út květen 25, 2004 9:35 am    Předmět: Citovat

[citát]
On 2004-05-24 22:03:00, Gepa napsal:
Pokud je stvoření popisované v Bibli historický popis, kde vzal Kain svou ženu (Gn 4,17)? Z logiky věci to může být pouze jeho sestra, protože v dané chvíli byli na zemi pouze Adam, Eva a Kain. Ale i tak vyvstávají další otazníky.
[konec citátu]

Samozřejmě, že šlo o jejich sestru. Vždyť b to ani jinak být nemohlo, resp. bylo by divné, aby Bůh tvořil i další lidi z hlíny, kdy stvořil úplného člověka - ženu+muže, a řekl mu ať se rozmnožuje a zaplní celou Zemi. Samozřejmě, když Adam žil několik set let a zanechal nám po sobě jen několik odstavců klínovým písmem, tak se všechny detaily o všech jeho dětech nedočteme.

Někdo snad vidí problém ve sňatku sourozenců, ale to by si měl uvědomit, že tento zákaz platil až později a to v zájmu zachování lidského rodu z důvodů čistě degenerativních, které se projevovaly až po mnoha a mnoha pokoleních. Patrně ještě v době Noeho by sňatek sourozenců neměl tak špatný dopad jako nyní. Možná je to těžko představitelné pro evolucionisticky smýšlejícího jedince, který si opravdu myslí, že množením v mnoha pokoleních dochází k vývoji vpřed, ale praxe je taková, že vývoj spěje k degeneraci a právě rozmnožování mezi jedinci různého původu (čili ne od jedné matky) pomáhá značným způsobem zachovávat genetický kód lidské populace.

V případě, že Genesis vezmete jako obraz pro popis evoluce, těch problémů - skutečných problémů, dostaneme mnohem více, a navíc mají často teologický charakter. Vysvětlovat to nebudu, kdo má zájem, psal jsem to jinde, tak ať pokračuje v komentářch na této adrese: http://www.granosalis.cz/article.php?sid=2602
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Gepa



Založen: May 20, 2004
Příspěvky: 0

PříspěvekZaslal: st květen 26, 2004 4:58 pm    Předmět: Citovat

Ahoj wollku!
Úvodem snad jen, že nejsem zastáncem evoluce, protože má minimálně dvě trhliny sama o sobě i bez konfliktu se stvořením.
Nejsem si vůbec jistý, zda s tou sestrou to je jediné možné vysvětlení. Odpovím obvyklým argumentem na tomto portálu: Není to biblické. To, že si vzal svou sestru je doloženo pouze v apokryfní knize Jubilea, kde znají dokonce i její jméno. Jub 4,9 „Kain si vzal za ženu svou sestru Avanu.“ Neříkám, že to tak být nemohlo a toto téma vůbec nechci směřovat do nějakého tvrdě konfrontačního tónu, protože si sám nejsem zcela jist výkladem. Problém vidím skutečně v tom, že se brali sourozenci. To, že byl zákaz lidem oznámen později uznávám, ale něco mi tam přeci nehraje. Zákaz svazků mezi sourozenci je ve SZ vysloven Bohem poměrně velice příkře. Nějak neumím tak úplně pochopit, proč by člověka nutil zpočátku hřešit, byť z člověčí strany nevědomě, protože ještě nemá Zákon, když by později incest tak tvrdě zakazoval a potíral? Bůh přeci věděl již na počátku stvoření, že lidem dá Zákon.

S pozdravem Gepa
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger
wollek



Založen: Mar 07, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: čt květen 27, 2004 1:37 pm    Předmět: Citovat

Apokryfům obecně příliš nevěřím a na něm rozhodně svůj názor nestavím. Vezmu-li Genesis:

1:27  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil.
28  A Bůh jim požehnal a řekl jim: \"Ploďte a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším živým, co se na zemi hýbe.\",

pak je tu de facto řečeno, že Bůh stvořil úplného člověka v podobě jedné ženy a jednoho muže a řekl jim ať se rozmnožují a zaplní zemi. Jediná jiná možnost než sestra je tudíž sama Eva, a to už bych za hřích na rozdíl od styku se sestrou považoval. Nelze se na hřích dívat jen jako na nedodržení příkazů a zákazů, ale jako na minutí cíle. To, co v jedné éře historie Země může být Boží vůle jindy je těžkým hříchem. Nevím, zda si to umíš představit, ale hned mě napadlo několik příkladů. Vem si třeba, když Hospodin nařídil pobít mečem některé Izralece, protože si udělali zlatého býčka. Jindy by však takové chování bylo zcela neomluvitelné. Další příklad: práce v sobotu. Za dob Izraele, za to byl trest smrti, dnes, kdo věří, tomu je den jako den, jiný zachovává dny Pánu, jak se v srdci předem rozhodne.

Tedy na počátku, když byl genetický kód neporušený byla Boží vůle, aby se lidé rychle rozmnožili. Později v souvislosti s prokletím země docházelo patrně i vlivem 2. termodynamického zákona k postupnému zúžení, degeneraci genetického kódu, a proto bylo nanejvýš žádoucí, aby se dále nemnožili lidé pocházející z jedné ženy, čímž by se kód mnohem rychleji degeneroval, protože by tam chyběly informace stejného druhu.

Nejsem na toto odborník, genetik by to jistě popsal lépe a se správnými pojmy, ale jsem přesvědčen, že toto je ten hlavní důvod. Také si myslím, že lidé budou různě sexuálně hřešit, to už vidíme dnes, ale plodit děti mezi sourozenci se asi nikdy nerozšíří. Myslím, že by to mělo dost neblahé následky pro lidskou populaci (zejména pokud by se tak činilo běžně a dlouhodobě).

Pokud se v tomto pletu, tak mě někdo poopravte, já to vždycky chápal takto. Proto v žádném případě to nevidím hřích na počátku, ale až tehdy kdy to Bůh zakázal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra granosalis.cz -> Jsou rozdíly mezi protestanty a katolíky nepřekonatelné? Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Stránka vygenerována za: 0.19 sekundy