Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej
 
Je a svátek má Alexej.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 2, článků celkem: 16656, komentáře < 7 dní: 320, komentářů celkem: 430023, adminů: 60, uživatelů: 5252  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek


Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT


GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení


Pravidla


Kdo je online
Právě je 574 návštěvník(ů)
a 0 uživatel(ů) online:


Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika


Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
116737325
přístupů od 17. 10. 2001

granosalis.cz :: Zobrazit téma - Není jednodušší vrátit se do katolické církve?
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Není jednodušší vrátit se do katolické církve?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra granosalis.cz -> Jsou rozdíly mezi protestanty a katolíky nepřekonatelné?
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Johny



Založen: Jul 12, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: pá srpen 08, 2003 12:02 am    Předmět: Citovat

Ahoj Teologu. díky za upřesnění.
Přesto jsem slyšel, že některé skupiny, bohužel si nepamatuju které, údajně odmítají i Skutky, právě pro to, že obsahují i teologickou reflexi - apoštol Pavel je velice výraznou osobností, a vyvozuje vcelku dost závěrů a uvádí do souvislosti SZ a NZ a dává rady, jak žít víru s Kristem ve všedním životě. Takže mi šlo skutečně spíš o rámcové zachycení časového sledu událostí než o datum jejich popsání.
Jak už bylo zmiňováno, původní církev byla skutečně jen jedna. Kristus jich víc nezaložil. I když má Bůh zalíbení v různosti, nezdá se mi, že by byl nějak spokojen s tím, jak jsme tu jeho církev rozštěpili. A myslím, že slovo katolická není nic špatného pro nikoho. Neznamená to nic jiného než přeloženo jako všeobecná - tedy pro všechny. Jen nedostakem pokory a vzájemného pochopení, ale především díky malému naslouchání Božímu hlasu je nám v té jedné církvi těsno. A to je škoda. Nevidím žádný půvab v tom, že si málo nasloucháme a zároveň se vesele odsuzujeme. Je pravda, že např. hledající člověk musí mít v hlavě pěkný guláš, když ze všech stran slyší, že právě tato nebo jiná církev je ta správná a ty ostatní - radši ani nehodnotit! V podstatě samé je ve hře různost v nauce, což není dobré. Něco jiného je různost ve způsobu oslavy a sdílení Boha. Tady bych se oné pestrosti nebránil. Jenom nechápu, co by se Bohu mohlo líbit na tom, že vydáváme své výklady za jedině správné. To je přece mnoho pokusů se Jeho pravdě přiblížit. Prostě nemohou mít pravdu všichni, když je Pravda jen jediná, jako je jen jediný Bůh. Proto myslím, že hledání té Pravdy by se mělo uskutečňovat v lásce. Ta nezraňuje a pomáhá vytvářet vnímavé klima pro vanutí Ducha. Určitě není řešení při prosazování naukových změn hned zakládat novou církev - těch už máme jako máku a pravda je přitom stále stejně nedobytná jako před staletími.
A tak vidím ono zatracované i vyzdvihované ekumenické snažení jako šanci. I kdyby se zase začaly církve někdy budoucnu opět spojovat, nebál bych se toho. Ježíš řekl jasně, že nás může osvobodit jedině pravda. Ne oddělená pískoviště. Tam se odlišné názory spíše snadno zakonzervují, než aby se tříbily.
Nutno konstatovat, že dílčí úspěchy ve snaze o sbližování tu už máme. Prosme tedy Pána, aby nás vedl a dal nám potřebnou milost i odvahu pokračovat, i když to nejde tak rychle, jak bychom třeba chtěli.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger
BenHur



Založen: Aug 11, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: po únor 02, 2004 5:25 pm    Předmět: Citovat

V návratu do katolické církve není překážkou na prvním místě theologie, Je mnoho vynikajících theologických katolických prací z nichž se můžeme učit. (i když některá poslední dogmata jsou z hlediska protestantismu nepřijatelná). Nicméně co je zásadní problém v jakémkoliv vztahu s katolickou círví v našich lokalitách jsou mezilidské vztahy. 10 let jsem byl poměrně aktivním katolíkem (byly to nejztracenější léta měho života). A poučení: všechno co se o katolické církvi tvrdí je lež, zpovědní tajemství platí do první příležitosti si pokecat (žejo otče X.Y. OP). Duchovní vedení je o tom, že to tomu člověku udělám těžký, at se může Pámbu oslavit (tamtéž). Celibát znamená, že se při zpovědi dává mladým holkám za pokání vyspat se se zpovědníkem (co vy nato od P.M. vítězné?).. a taky jsem slyšel (na vlastní uši), že manželství je hřích, zatímco jako ústupek udžovat vztah se ženatým/vdanou je přijatelné (tamtéž). Zpostředkované jsem slyšel, že v Klokotech taky :0
A víte co mi řekl kněz z farnosti kam jsem denně docházel, který mě poměrně dobře znal, když mě po několikaleté pauze náhodou potkal. \"Když jsi přestal chodit, tak jsem si myslel, že jsi se oženil a tudíž přestal chodit a nesnažil jsem se tě kontaktovat, abych tě nerušil.\" Naštěstí Bůh na katolický modlitby se.., žejo sestro X.Y OP, bylo to vtipné když mi bylo blbě a ty ses za mě modlila abych se zhroutil, aby to bylo romantický. A o přátelství s katolíkama... to by bylo skutečně na knihu. Takže poučení, kdybych si mohl vybrat v přátelství mezi katolíkem a satanistou, beru satanistu. Ve výsledku to dopadne stejně, ale u satanisty to vím předem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
peek



Založen: May 25, 2002
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 10:09 am    Předmět: Citovat

Milý Ben Hure,
je mi líto, že máš takové špatné zkušenosti s katolíky, ale nemůžeš paušálně všechny odsoudit. Osobně jich znáš přece jen nepatrný zlomek (kdybys jich znal 100, je to jedna desetimilióntina všech katolíků na světě ) . Já jsem katolík a znám řadu skvělých katolíků, vzácných a ryzích lidí, mezi nimiž mám taky opravdové přátele.
_________________
<img src="http://web.quick.cz/peek/pic/peeklove.gif"><i> peek</i>
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
BenHur



Založen: Aug 11, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 9:15 pm    Předmět: Citovat

Nemluvím o katolické církvi na Tchaj Wanu, tu neznám. (Dokonce si myslám, že v cizině není situace až taková jako u nás) Mluvím o tom, co tento spolek provádí v zemích českých, mluvím o svých osobních zážitcích, čím výš tím větší hnůj. Také jsem 10 let obhajoval církev a tvářil se jako ty. Snažil jsem se nevidět drobné poklesky až jsem najednou uviděl tu zrůdnost celou, Takový to, že řeholnice vykrádá sbírku, nebo, že farář obtěžuje chlapečky, to jsou jen ty malý kousíčky velkýho ledovce, který koukají nad hladinu. Za těch 10 let jsem viděl dost jak funguje církev, a taky pár lidí který rozžvejkala a vyplivla, (to není o učení, to je o lidech, lidech u moci, lidech, treří se neštítí ničeho...) Víš kdy končí přátelství katolíka? ... když tě přestane potřebovat. Jestli ti múžu dobře poradit, uteč včas, než dopadneš jako já.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Krytyk
Cestující s rezervací letenky
Cestující s rezervací letenky


Založen: Jan 26, 2004
Příspěvky: 1
Bydliště: USA

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 11:32 pm    Předmět: Citovat

BenHure, nejsem katolík a nechci tvoje zkušenosti zlehčovat. Ale vezmi v úvahu, že křesťané nejsou dokonalí. S chybami a hříchem se můžeš setkat v kterékoliv církvi. Ale o tom to přece není. Je to o tom, co je mezi tebou a Bohem. Je tam něco? Pokud tam nic není a nikdy nebylo (myslím osobní vztah), pak to bylo ztacených deset let. Pokud mezi vámi je vztah, odpuštění i důvěra, pak to stojí za to.

Ani ty však nebudeš vždycky dokonalý, a přesto Bůh váš vztah kvůli tomu neodmítne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger MSN Messenger
BenHur



Založen: Aug 11, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 3:08 pm    Předmět: Citovat

Abych vysvětli, cílem není se emotivně vyždímat, ani plakat nad ztracenými 10 lety, ale skusil bych podobenství. Představ si, že jedeš autem a všechno vypadá normálně, až vjedeš no nějaký vesnice, jedeš pomalu podle předpisů, najednou proti toubě auto, jede co to dá, a přímo proti tobě druhý, který se ho snaží předjet, strhneš to ze silnice, zastavíš o sloup. Když vylezeš ze zničenýho auta, tak vidíš ty dva řidiče, závodníky, jsou opilý a smějou se ti. Pak se pár podobnejch týpků vyhrne z přilehlé hospody a přidají se k těm dvoum. Tak a ted to poučení. Jak zareagovat? Plakat nad rozbitým autem? to není k ničemu. Nadávat bavícím se domorodcům? jsou v nejlepším rozmaru a se sebou spokojení, nepomůže jim to, nevypadají, že by chtěli měnit zvyky. Ale je tu jedna možná cesta, vrátit se zpátky a v dostatečné vzdálenosti před inkriminovanou osadou umístit tabuli varující projíždějící řidiče před domorodými zvyky. Tabule si nebere za cíl, že ji budou všichni číst ani, že všichni kteří ji přečtou ji vezmou vážně, ale těm kteří ji přečtou a zařídí se podle ní možná ušetří nepříjemnost.
K těm 10 letům, hodně jsem se naučil, bylo to otužování v praksi, to mě neděsí, co je ale horší, že jsem přivedl do církve pár duší. Když vidím, kam byli dopastorováni, tak mě jímá smutek.
No a na téma dokonalého společenství můžu podotknout jen to, že srovnání nedělám s dokonalostí Boží, ale docela obyčejným trestním zákoníkem. Pakliže nějaká nábožná společnost toleruje a bagatelizuje to co je v občanské společnosti trestné nebo na hraně, je dobré před ní varovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
peek



Založen: May 25, 2002
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: čt únor 12, 2004 1:04 pm    Předmět: Citovat

Podívej, BenHure, nemůžeš osočovat katolickou církev jako celek mlhavými obecnými narážkami, to není správné a říká se tomu pomluva. Buď víš o konkrétních chybách konkrétních lidí a máš na to důkazy, pak bys rozhodně měl jednat (třeba i trestním oznámením, když už mluvíš o trestním zákoníku) - a můžeš to i zveřejnit. Ale tohle přece čestný muž a křesťan nedělá
[addsig]
_________________
<img src="http://web.quick.cz/peek/pic/peeklove.gif"><i> peek</i>
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
BenHur



Založen: Aug 11, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: čt únor 12, 2004 9:30 pm    Předmět: Citovat

To máš stejný jako udat mafii. Realisticky to važně nejde a ty to víš sám dobře. Jednou pomohlo to, že jeden známý který má známý v římský kurii začal tam povídat o věcech co se tu děly. A ejhle najednou se cosi pohlo ... (ale jen trochu). A to taky určitě víš, že oběti rúzných sexulních avantýrů kněží a řeholníků jsou instruovány, že o tom nesmějí mluvit, protože je to zpovědní tajemství Mám Ti dokreslovat jak to v praxi vypadá, nebo si to domyslíš sám?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
peek



Založen: May 25, 2002
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: pá únor 13, 2004 9:35 am    Předmět: Citovat

Rozhodně nevím o ničem, co tu naznačuješ! A nezlob se na mě, člověk, který odhalí zločin a mlčí, je vinen stejně jako zločinec. Buď si jist, že kdybych já získal jistotu např. o zneužívání dětí knězem, postarám se o to, aby se to o něm vědělo, byl zbaven služby a přiměřeně potrestán regulérním soudem!! A nevykládej mi tu báchorky o mafii, jsme v demokracii, máme spoustu možností , jak zakročit a laik naprosto není nijak závislý na církvi, aby mohl mít z něčeho strach!!! I kdyby se bál janevímčeho, jako že nemá důvod, neomlouvá ho to!
_________________
<img src="http://web.quick.cz/peek/pic/peeklove.gif"><i> peek</i>
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
Anonymous



Založen: Nov 10, 2000
Příspěvky: 0

PříspěvekZaslal: pá květen 28, 2004 6:16 pm    Předmět: Citovat

Zaujímavé...

Na RK kňazov samé zlé veci...
Ako keby len RK kňazi boli hriešni...

A keď sa masmédiá dozvedia o nejakých prehreškoch RK kňaza, urobia z toho NAFÚKNUTÚ a bombastickú reportáž...

Prečo hovoria o tom JEDNOM, ktorý zlyhal a NIE O TÝCH TISÍCOCH, ktorí sú nám príkladom...??? Ktorí nasledujú Krista vo všetkých oblastiach (čistota, pomáhajú chudobným, chorým, vyučujú,...)

Veritas.

Quid est veritas?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anonymous



Založen: Nov 10, 2000
Příspěvky: 0

PříspěvekZaslal: út leden 03, 2006 4:46 pm    Předmět: Citovat

Bratři a sestry, chvála Kristu!

Pročetl jsem si diskusní příspěvky a chci k nim něco málo přidat.
Jsem řadový katolík a první příspěvek navádějící k \"návratu ostatních do katolické církve\" mne zarazil a vzbudil podezření, že snad nepochází od skutečného člena naší církve, nebo možná od takového, který hodně zaspal dobu.

Stejně jako vy, máme opravdovou touhu, aby se rozdělení křesťané opět setkali v úplné jednotě o jakou prosil Ježíš svého Otce. Tuto touhu naši předkové nenaplnili. Bůh Otec zřejmě nemohl ani v tak důležité věci omezit lidem danou svobodu. A je dost možné, že rozdělení má své místo v dějinách spásy. Bůh pro spásu lidí dovedeš využít i naše chyby.

Jednota křesťanů je cíl, který se v dějinách většinou stále více vzdaloval. až se stal velmi vzdáleným. Ovšem dnešní živé ekumenické hnutí možná aspoň zastavilo proces vzdalování a dává naději do budoucna.

Je zřejmé, že musíme postupovat drobnými kroky vedoucími k odstranění vzájemného nepřátelství. Měli bychom se dobře poznat, najít společné hodnoty, kterých je určitě většina a vzájemně tolerovat svoje odlišnosti. Nezbavuje to nikoho z nás povinnosti hledat pravdu, ale příkaz lásky nedovoluje, abychom si z rozdílů dělali nástroje pomluv. Nejprve bychom se měli přijmout navzájem takoví, jací jsme a mít se rádi, jako se mají rádi hodní sourozenci. Pak mohou nastat další kroky v prostředí zbaveného nepřátelství. Pozor, duch Zla, který zasel koukol nepřátelství na Pánovo pole, nepřestane působit silně proti jednotě v každé církvi.

Za katolíky mohu říci, že II. Vatikánský koncil udělal velký pokrok v pohledu na všeobecnou Kristovu církev a vyjasnil i některé problémy v pohledu na jedinečnost pramenů Božího slova, zanechané
Tridentským koncilem. Obraz všeobecné Kristovy církve, jak sněmovní otcové definují v závěrečném dokumentu, zahrnuje nejen všechny křesťany, ale dokonce i církve věřící v jediného Boha, ostatní nekřesťanské církve a nakonec lid \"hledající\". Jednotlivé skupiny jsou ilustrované jako soustředné kružnice, postupně se vzdalující od středu, kde je Ježíš, hlava své církve.
Sjednocení křesťanů v takto pojímaném vztahu není návrat někoho někam, ale spíš vzájemné splynutí do společné skupiny ležící kolem Krista, v níž by se nacházeli v lásce žijící křesťané, někteří blíže, jiní dále od středu, Krista, jak je tomu konečně i dnes, kdy v každé církvi jsou věřící různého duchovního vzrůstu.

S přáním pokoje

Cyril
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra granosalis.cz -> Jsou rozdíly mezi protestanty a katolíky nepřekonatelné? Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Stránka vygenerována za: 0.15 sekundy