Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej
 
Je a svátek má Alexej.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 2, článků celkem: 16656, komentáře < 7 dní: 336, komentářů celkem: 430039, adminů: 60, uživatelů: 5253  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek


Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT


GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení


Pravidla


Kdo je online
Právě je 575 návštěvník(ů)
a 3 uživatel(ů) online:

rosmano
oko
gregorios777

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika


Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
116771574
přístupů od 17. 10. 2001

granosalis.cz :: Zobrazit téma - Stvořil Bůh zlo?
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Stvořil Bůh zlo?

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra granosalis.cz -> Otazníky ve starém zákoně
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Gepa



Založen: May 20, 2004
Příspěvky: 0

PříspěvekZaslal: so červenec 09, 2005 5:33 am    Předmět: Citovat

Narazil jsem na následující text u proroka Izajáše a zajímá mne, zda některý z návštěvníků GS se zabývá hlouběji Biblí. Často jsem narazil na diskuse, ve kterých bylo téma, kdo je původcem zla. Kde se zlo bere, když Bůh je dobrý. \"Já vytvářím světlo a tvořím tmu, působím pokoj a tvořím zlo, já Hospodin konám všechny tyto věci.\" (Iz 45,7) Přitom výraz pro \"tvoření tmy a zla\" je použito termínu, který se nikde v Bibli nepoužívá pro dílo někoho jiného než Boha. Jaký je váš názor? Je Bůh tedy tvůrcem zla ve světě? Jistý názor na to mám, ale třeba přispějete do mozaiky, aby byla úplná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger
wollek



Založen: Mar 07, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: út červenec 26, 2005 5:05 pm    Předmět: Citovat

Pokud jde ten verš, tak jsem slyšel, že to byla především přímá reakce na nějaký polyteismus, kde jeden z bohů snad tvořil zlo, a proto Hospodin skrze proroka praví, že jen On sám je jediný Bůh, který koná všechny ty věci, co údajní bohové, tedy i ono zlo. Nějaký historik by Ti to snad vysvětlil přesněji a spolehlivěji.

Jinak otázka, zda-li Bůh koná i zlo, vyžaduje, abychom nejdříve zlo definovali, co tím myslíme. Mě osobně se zdá, že zlo je do jisté míry relativní pojem. Například: lvice potřebuje krmit mladé a na to je třeba stravu. Jenže je unavená a nedaří se jí nic ulovit. Pak narazí na zraněnou srnku, která se stane snadnou kořistí. Pro srnku je to tragédie a naprosté zlo, zatímco lvice si oddychla, že po mnoha dnech konečně mohla nakrmit své mladé a zlem by bylo, kdyby tu srnku někdo zachránil.

To jen pro ilustraci. V původním nezkaženém světě bez hříchu jistě žádná forma zla neexistovala. Takový svět být mohl, ale jen do té doby, než někdo zhřeší a učiní tak zlou věc někomu druhému. Jakmile k tomuto jednou došlo, Bůh sestoupil a uvrhl na svět prokletí. Od té doby je ve světě zla mnoho a do jisté míry se dá říci, že pochází od Boha, ale prvotní příčinou je neposlušný člověk. Také je třeba říci, že tak jako pro srnku a pro lva je zlem zcela něco jiného, tak i to, co může být zlem z pohledu člověka, vůbec nemusí být zlem z pohledu Boha. A jediný, kdo má absolutní právo o zlu a dobru rozhodovat jest Bůh.

wollek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Gepa



Založen: May 20, 2004
Příspěvky: 0

PříspěvekZaslal: so červenec 30, 2005 8:12 am    Předmět: Citovat

Historik mi text pouze zapasuje do doby, ze které pochází. Je to otázka teologická. Ať již verš vznikl v jakékoli době, je nutné ho brát na vědomí, i když je v kontextu Bible v takto radikálním obsahu ojedinělý. Jinak s prvními dvěma tvými odstavci bych mohl souhlasit více méně bez výhrad. Je jasné, že můžeme považovat za zlo něco, co zlem není. Ale obecně vzato – ve světě určitě zlo je – a ty to nepopíráš.
Píšeš , že původní nezkažený svět byl bez hříchu. Vždyť Bůh své stvoření často označuje slovy „je to dobré“. A dále píšeš „Takový svět být mohl, ale jen do té doby, než někdo zhřeší“. Ale ten „někdo, kdo hřeší“ musí jednat z nějakého popudu. „prvotní příčinou je neposlušný člověk“ – ale tomu neposlušnému člověku to vnuknul „had“ – tj. ďábel. A kde se v ďáblu vzalo zlo? Obvykle se úplně první hřích (počátek zla?) dává do souvislosti se „svobodnou vůlí“ stvořených bytostí (netvrdím, že je to tvůj názor). A já bych ještě donedávna asi taky odpověděl v podobném duchu. Ale i tato svobodná vůle je napadnutelná několika verši z Písma – jsou to místa o zatvrzelosti srdce u Izajáše (6,9-10), použitá na několika místech v NZ (Mk4,10-12 !!!; Mt13,13; Sk 25,25-28; J12,37-41). Tato místa se příliš nedají sladit se svobodnou vůlí.
A ještě malou poznámku k onomu původnímu nezkaženému světu. Při této příležitosti jsem narazil i na názor, že z Geneze 1 nevyplývá, že by Elohím stvořil „tmu a propastnou tůni“, přestože s nimi je hned od „počátku“ počítáno. A také tma a propastná tůň (někdo překládá jako prapotopa - t.j. voda) jsou brány jako nepřátelské a jsou vyjmuty z toho, co Bůh označuje jako dobré. V prvním dnu stvoření je jako dobré označeno jen světlo u druhého je označení \"dobré\" vynecháno zcela (protože se jedná o tu vodu - prapotopu??). Voda byla v prostředí Izraelitů brána jako nepřátelský živel (v novém stvoření ve Zjevení již moře není) a tmu lze chápat v kontextu Janova evangelia, zejména jeho úvodu. Podotýkám, že to je názor ne ateisty, ale teologů, kteří se zabývají otázkou původu zla a já zde tento názor pouze volně cituji. Ale přiznávám, že je poměrně logicky stavěn.

Ale děkuji ti za názor. Možná, že na diskusi na internetu je to příliš velké téma. Obtížně se to vměstná do knih natož do pár odstavců, pokud možno nedlouhých.

Gepa
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger
wollek



Založen: Mar 07, 2003
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: st srpen 03, 2005 9:33 am    Předmět: Citovat

Ahoj Gepo,

jen bych Ti chtěl říci na svobodnou vůli příliš nevěřím a diskutoval jsem o tom např. zde: http://www.kshk.cz/forum/read.php?f=1&i=4376&t=4376
Ale narazil jsem na zásadní nesouhlas, tak to nechávám na víře každého jednotlivce. Jsem však přesvědčen, že Bibli pojmy jako vyvolení (také jsem o tom diskutoval na témže serveru) i zatvrzení rozhodně nejsou neznámé, a proto si myslím, že nemá smysl před nimi strkat hlavu do písku jako to dělá většina křesťanů, jež jsem poznal. Nicméně i toto vyvolení a zatvrzení se, věřím, děje na základě toho, jak je dotyčný člověk použitelný pro Boha, a tak, aby to bylo absolutně spravedlivé.

Pokud jde o nutnost vzniku zla, myslím, že k tomu došlo proto, aby existoval prostor pro vznik a existenci lásky. Musela existovat možnost milovat a nemilovat. Láska není láskou, pokud by nebyla dobrovolná, a nemohla by být dobrovolná, pokud by nebyla možnost nemilovat. A pokud je možnost nemilovat, pak se vždy najde někdo, kdo ji využije a zároveň tím do světa vstoupí zlo, které je dáno neláskou. Proto Bůh, věřím, stvořil tento svět a \'vyvolil na počátku světa\', jak píše Písmo, ty, o kterých věděl, že tu lásku mají a že u nich nikdy nepomine. To věděl proto, že je vševědoucí a nadčasový. Zároveň asi neměl jinou možnost než svět stvořil takový jaký je, tedy s existencí zla. Vlastně jej stvořil proto, aby získal na sobě myšlenkově nezávislé bytosti, které budou toužit po svém Stvořiteli, a které si vyvolil pro věčnost v \'nové zemi a novém nebi\'. Kdyby bylo možné tyto nezávislé bytosti získat jiným způsobem než tak, že zároveň s nimi se objeví bytosti opačného přesvědčení, dá se přece předpokládat by to tak dokonalý a vševědoucí Bůh udělal.

Takže nějak takto vnímám existenci a příčinu zla ve světě. Pro mě přijatelnější vysvětlení jsem dosud nečetl ani neslyšel.

S pozdravem,

wollek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
AdamEva



Založen: Jan 25, 2005
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: po leden 16, 2006 3:58 pm    Předmět: Citovat

Jsou to zajímavé úvahy, i já mám někdy problém s pochopením určitého textu Písma. Jak si ho mám vyložit, jak ho mám chápat v kontextu, který se týka mě samotného nebo celku, společnosti, kultury a národa. Ale taky jsem poznal, že s Božími výroky a myšlenkami není radno si zahrávat natož je posuzovat, protože jsme jenom prach, hlína a kdo nám dal právo posuzovat hrnčíře, jak nás udělal?

Pojem zla, jeho vznik, jeho počátek. Myslím si, že už jenom samotná myšlenka, že by Bůh byl tvůrcem zla je, nebojím se to tak pojmenovat, rouháním. Bůh je spravedlivý a nepřeje si aby někdo umíral a nebo působil zlo, ale nechává ty kteří tak konají, samozřejmě do jisté míry, aby to dělali. Vyplývá to ze situace, která se stala na počátku lidstva. Zlo, které se z našeho pohledu tak jeví, skutečně může mást, protože neznáme všechny souvislosti. Když Bůh jedná vůči někomu tak, že my máme pocit, že je to Zlo, které Bůh schvaluje, nebo-li je jeho tvůrcem, tak se pleteme. Protože takové jednání je vždy proti těm, kteří naopak Zlo konají, buď proti Bohu a nebo proti lidem. Skutečně zlo je spojeno se svobodou volby myslících tvorů - jak pozemských tak i nebeských. Nebo se domníváte, že Satan Ďábel vděčí za svou existenci Bohu? Ano, tento duchovní tvor, bytost vděčí za svou existenci Bohu, ale za své jednání nese odpovědnost ta bytost a ne jeho tvůrce. Protože vynést prorocký rozsudek smrti nad Hadem-Ďáblem, jenom proto abych zakryl svůj neúspěch, tak jednají většinou lidé, ale ne Stvořitel, protože neudělal nikdy chybu. Může akorát litovat, že tvorstvo před potopou se zkazilo, ale ne Jeho vinou, ale proto, jakou cestu si díky svobodné volby zvolili.

To že připouští Zlo neznamená, že je jeho tvůrcem. Připouští Ho, protože má důvod. Jeho dílo bylo narušeno - hříchem. Bůh, který má smysl pro právo a spravedlnost musí toto narušení odstranit, aby jeho dílo mohlo dále pokračovat. Pokud tímto narušením došlo k přerušení lidské dokonalosti, musí zajistit její obnovení. To se již stalo, prostřednictvím Krista Ježíše, jako dokonalý člověk položil život aby hříšné tvorstvo vykoupil z hříchu a umožnil tak, aby v budoucnosti lidstvo mohlo svou ztracenou dokonalost opět získat. Také se Zlo, v podobě Satana, zasloužilo, že byla zpochybněna Boží svrchovanost vládnout. Proto Bůh připouští Zlo, ale rozhodně není jeho původcem. To by bylo proti jeho podstatě, proti jeho Božství. Tuto vlastnost lze přisuzovat rozhodně božstvům, která uctívají lidé, kteří si tato božstva sama vytvořila a protože tvůrci jsou nedokonalí hříšní lidé, musí se tato božstva projevovat tak jak se projevují jejich tvůrci, tedy konají Zlo. A když se do toho zamotáme a nerozlišujeme božstva od Boha Stvořitele, pak musíme nesmyslně řešit, jest-li je Bůh puvodcem Zla. Protože jsme stratili přirozený cit pro pravdu a spravedlnost a to způsobilo, že troufale přisuzujeme Bohu něco, co se příčí jeho podstatě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
Erunerien



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 0
Bydliště: Czech_Republic

PříspěvekZaslal: po březen 06, 2006 11:58 am    Předmět: Citovat

Vůdčí jednotka Magnificiens stvořila oba protilehlé póly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra granosalis.cz -> Otazníky ve starém zákoně Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Můžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Můžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Můžete hlasovat v tomto fóru.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Stránka vygenerována za: 0.21 sekundy